Deelnemen

Kartung, Gilanka school

 

Het Gilanka schooltje is sinds 2016 in Kartong in opbouw, een gebouw inmiddels met 5 lokaaltjes met rond de 110 kinderen vanaf jonge leeftijd. Kartong is helemaal in het zuiden het laatste dorp tegen de grens met Senegal. Een arm gedeelte van Gambia waar scholing van kinderen jaren niet op de 1e of zelfs 2e plaats kwam. Met de veranderingen vanuit de regering, dat kinderen naar school moeten vanaf 1 januari 2018, en daarbij niet de vraag: maar hoe dan? Ouders hebben geen financiën, leven van minimale middelen die ze door werk genereren en vaker leven onder erbarmelijke omstandigheden. De plaatselijke St. Martin christelijke school zit overvol, met hele grote groepen kinderen in een klas. De vraag is dan ook wat kinderen leren.

Een aantal kinderen komen zonder ontbijt naar school. In de ochtendpauze wordt er een versnapering gegeven en drinken. Gesponsorde kinderen ontvangen ’s middags een lunch. Kinderen die niet gesponsord worden brengen de lunch mee van thuis of kunnen wanneer ze een paar dalasi meebrengen een lunch ontvangen op school. Die wordt verzorgt door de familie van Lamin.
Dit in tegenstelling tot de basisschool, waar de overheid elke dag voor de leerlingen een maaltijd betaalt en vaker voor hele grote groepen kinderen word gekookt.

Vanaf  2014 is er ook wel wat veranderd met minimale sponsering financiële middelen, het inzamelen van bruikbare goederen, die verkocht kunnen worden in Gambia waarvan de opbrengst voor het schooltje is.
- De lokalen hebben een betegelde vloer en zijn voorzien van tafels en stoeltjes, zie verder foto’s voor een indruk,
- Er is in het zuiden wat moeilijker aan leerkrachten te komen en wanneer ze van verder weg willen komen lesgeven, hebben ze een klein salaris,
- Sanitaire voorzieningen zijn minimaal, het idee is om de kinderen ook hygiëne bij te brengen en leren tandenpoetsen,
- Momenteel zijn er rond de 110 jonge kinderen die enorm genieten van hun dagelijkse ritme naar school te kunnen gaan,
 

-Elk jaar komen er kinderen bij die naar school moeten en waarvan de ouders de noodzaak inzien dat ze naar school gaan. Er worden via Youth Support ook duidelijke afspraken over gemaakt met de ouders, met een op contract.

De foto hierboven is van het moment in maart dat de lockdown inging en er toch nog een aantal kinderen naar school kwamen, omdat wij er met onze groep er een bezoek brachten. Dan word er gezongen en gedanst en brengen wij wat schoolmateriaal (gekocht in Gambia), geld en versnapering mee voor de kinderen. Voor de meesten was het in het begin een avontuur, omdat ze doorgaans geen blanke mensen ontmoeten in hun thuisomgeving. De lockdown heeft tot oktober geduurd wat duidelijk gevolgen heeft gehad voor de kinderen, maar ook de leerkrachten. Een nog jonge leerkracht is na ziekte in die periode komen te overlijden.

Onderwijs verzorgen met zeer minimale middelen, omdat je wil dat kinderen zich kunnen ontwikkelen. Lamin heeft zijn mouwen opgestroopt en is eraan begonnen. Met een schooltje wat niet in de beste staat verkeerd en in de regentijd lekkages ondervindt.

 
Editie Startnummer Veilingopbrengst Cash donatie    
Totaal   € 0,00 € 0,00  

€ 0,00

Terug
^