Deelnemen

Gambia, Onderwijs voor volwassenen

Onderwijs- voeding en veilig drinkwater.

Onderwijs:

In Gambia is 70-75% analfabeet. Daarom is de foundation al in 1998 gestart met basisonderwijs voor jong volwassenen. Het zijn leuke gemotiveerde jongelui die nog aan hun carrière moeten beginnen. De aanvraag is groot. Er is een wachtlijst.  Gemiddeld zijn er 75-100 leerlingen aanwezig. Elk jaar verlaten ca. 25 leerlingen de school met een schoolcertificaat en/of computerdiploma. In november hebben we aan zo’n 30 jong volwassenen een certificaat uitgereikt. Als je ziet hoe trots en gelukkig deze jonge mensen zijn dan zeg je:”Dit moet doorgaan!”.

De opleiding kan alleen blijven bestaan als er sponsors zijn. Kosten ca.€ 7000 /jaar. (boeken, leraren, enz.)

Voeding:

In het droge seizoen is het moeilijk om groenten te verbouwen. De foundation zette daarom 12 jaar geleden in Gunjur een vrouwentuin op. Daar verbouwen de vrouwen tomaten, sla, okra, kool, uien en nog veel meer. Ze kunnen dit voor hun gezin gebruiken en wat over is verkopen op de markt. Van het geld dat ze daar verdienen kunnen ze hun kinderen naar school sturen. De foundation investeerde in zonnepanelen om stroom op te wekken voor de waterpomp, omheining, voorlichting, een kweekhuis en meststoffen. Nog elk jaar is financiële steun nodig. Kosten ca. € 3000 / jaar. Het streven is om dit in enkele jaren af te bouwen, maar voor 2016 en 2017 hebben we nog financiële steun nodig. Als we te abrupt met steun stoppen valt het project in elkaar. De overheid heeft gezien dat Gunjur een succes is en daarom heeft de overheid dit jaar extra zonnepanelen en een water verneveling installatie kosteloos aangelegd in Gunjur. Nu nog even volhouden en dan kunnen ze onafhankelijk zijn in 2018.

Water:

Het is onbegrijpelijk maar het is waar dat voor veel Gambianen schoon drinkwater nog onbereikbaar is. Zij drinken verontreinigd water uit ondiepe putten. Daar worden ze ziek van. Voor baby’s moeten ze water halen op een medische post, soms vele kilometers lopen. In 2014 vernieuwde de foundation de complete watervoorziening in Kartong dankzij twee grote donaties voor dit doel. Op dit moment loopt een deelproject in Sback Ngaine.

Er zijn nog veel dorpen die dringend behoefte hebben aan schoon water. Daar heeft de foundation nog geen sponsors voor, maar wel aanvragen. Per project zijn de investeringen verschillend maar men moet toch gauw aan minimaal € 7000 denken.

 

Help ons dit project verder uit te bouwen !

Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties? Neem dan gerust contact op met een van onze bestuursleden of bezoek onze website: www.faeg.nl  Facebook: Adult Education the Gambia. ANBI NR.: 806966518

Ons rekeningnummer: 

 

Ton van Drunen voorzitter 06 51351308 t.v.drunen@si-nl.nl

Jan Wijers secretaris 0412 624583 jan.wijers@gmail.com

Jan Admiraal penningmeester 06 23929747 jan.admiraal@home.nl

Frank Roijmans bestuurslid 0412 456410 f.roijmans@gmail.com

Mariesse van Drunen bestuurslid 06 23252130 m.v.drunesi-nl.nl

Con Thijssen bestuurslid 040 2462058 conthij@gmail.com

Het bestuur bestaat volledig uit vrijwilligers en daardoor geen overheadskosten.  

 

 
Editie Startnummer Veilingopbrengst Cash donatie    
Totaal   € 0,00 € 0,00  

€ 0,00

Terug
^