Deelnemen

Informatie

                                                                                                         

Inschrijving open voor de jubileum rit die 5 oktober 2024 van start gaat

Vul hier je gegevens in voor deelname

Boek 10 jaar Challenge

Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van Helping Hands vzw heeft schrijver/journalist Paul Spapens een boek geschreven met de veelzeggende titel: Uitdaging.

Dit boek kunt u bestellen.

Maak 15 euro over op het rekening nummer van Helping Hands vzw

Met vermelding: Boek Uitdaging en uw volledige adres.

Wij sturen u het boek franko thuis per post.

Bank: KBC 733-0340156-07
IBAN: BE74 7330 3401 5607
BIC: KREDBEBB

Nieuwsbrieven

Projecthistorie

Oud-deelnemers

Recenties

Downloads

Veel gestelde vragen

Wie kan er deelnemen?

Iedereen kan deelnemen mits hij aan de gestelde wettelijke eisen voldoet voor het besturen van een voertuig. Er is geen maximum aan leeftijd gesteld, dus ook op hogere leeftijd kan men dit avontuur beleven.

Wat kost de inschrijving en wat krijg ik daarvoor?

Het inschrijfgeld / vaste reis en organisatiekosten is 550,- euro p.p. en omvatten:
 

Niet inbegrepen:

Wat wordt er verstaan onder unsupported?

Dat betekent dat je volledig op jezelf of mede Challengers aangewezen bent onderweg. De uitdaging is om deze monstertocht te volbrengen zonder formele ondersteuning van buitenaf. 
Je moet de Challenge samen met je teamgenoten kunnen volbrengen zonder steun van de organisatie.

Wat zijn de spelregels? 

De belangrijkste spelregel is, om deel te nemen met een auto of motor die nog goed bruikbaar is in Gambia en de veilingopbrengst daarvan wegschenkt aan een charitatieve instelling van jouw keuze. Deze keuze maak je uit de op de website gepubliceerde project lijst. Verder moeten de voertuigen aan de wettelijke eisen van de te doorkruisen landen voldoen. Tijdens de reis dien je aanwezig te zijn op de vooraf bepaalde verzamelplaatsen. We gaan uit van een goede onderlinge teamspirit en elkaar  te helpen waar nodig. Vier weken voor de start is er een speciaal teampresentatie weekend waar je kennis kunt maken met alle deelnemende collega teams.  Op dit weekeinde dienen alle deelnemers met hun voertuigen aanwezig te zijn en wordt ook nog de nodige informatie voor onderweg gegeven.

Met welke motor kan ik deelnemen?

Een beetje goede technische Japanner van rond de 500cc, een flinke allroad machine zoals de Honda Transalp, Africa Twin, Yamaha Tenere of een XT660. Simpele motoren zonder injectie en/of motormanagement, die in staat zijn de wereld rond te rijden zonder al te veel problemen.

Met welke auto kan ik deelnemen?

De keuze van auto maak je zelf. Je kunt al deelnemen met een auto uit de laagste prijsklasse maar is niet aan een maximum aankoopprijs gebonden. Het gaat er tenslotte om een goed bruikbaar voertuig in Gambia af te leveren. Er wordt op de veiling meer gekeken naar de technische staat van uw auto dan naar de leeftijd. Het spreekt voor zich dat een 4 wiel aangedreven auto de voorkeur verdient om door de Sahara te gaan maar is geen must.

Merk en type auto

Bij de keuze van merk en type voertuig willen we aandringen op een model dat courant is in Afrika. Franse merken, maar dan wel Renault en vooral Peugeot. Van het eerste merk de 19, 21 of 21 Nevada (stationwagen) of de 25. Bij voorkeur diesel. Niet alleen omdat dat scheelt in de brandstofkosten, maar vooral omdat het koelingsysteem van benzine-uitvoeringen van oudere Renaults nog wel eens moeite hebben met de omstandigheden in de Sahara. Laat je niet verleiden tot aanschaf van een - bijna gratis - Citroen BX. Het hydraulische veersysteem gaat vaak kapot, de auto doet het slecht in het zand en Afrikanen zijn er om deze redenen bepaald niet gek op.

Kies bij voorkeur een dieselmotor omdat benzine vaak vervuild en moeilijk verkrijgbaar is en . Een andere goede reden is dat een benzinemotor afslaat bij het rijden door grote water plassen, iets wat in het regenseizoen vaak voor komt.

Een aanrader van Peugeot is de 309 diesel (4 deurs). Daar kan in de Azzefâl-duinen geen terreinauto tegenop. Verder natuurlijk de 405 en wellicht ook al de 306. De oudste exemplaren Kangoo, Berlingo (deze Citroën mag wel) en Partner zijn ook uitstekend. Achterwielaangedreven 505 of zelfs 504 zijn helemaal ideaal, maar zie daar nog maar eens aan te komen.

Ook Mercedes is gewild in Afrika. Zowel de bussen (met uitzondering van de MB100-serie) als personenauto's. Bij voorkeur diesel. 200-, 220- en 240d en natuurlijk de 190d.

De populariteit van een auto in Afrika wordt door verschillende factoren bepaald. Diesel is populairder dan benzine. Diesel is goedkoper, minder storingsgevoeliger en de kwaliteit van de diesel over het algemeen beter dan de kwaliteit van benzine. Wie toch voor een benzine-uitvoering kiest, dient zich te bedenken dat Afrikanen weinig op hebben met benzine-inspuiting. Deze worden vaak al 'preventief' geruimd, waarna de auto voorzien wordt van een eigengemaakte carburateur met een tuimelklep die vaak gemaakt wordt van een conservenblik.

Geen automatische transmissie. Ze worden vaak preventief vervangen door een handgeschakelde versnellingsbak.

Omdat de auto's veel over onverharde of slecht verharde wegen moeten rijden is ook de constructie van de wielophanging van belang. Omdat Japanse automerken, vooral twintig jaar geleden, zich veel richtten op de minder geïndustrialiseerde wereld, hielden die daarbij meer rekening dan de meeste Europese  merken. Om die reden hebben bepaalde Japanse merken zoals Toyota, Nissan en Mitsubishi met hun oude achterwielaandrijvers destijds goede zaken gedaan. Die zijn eigenlijk in Nederland nauwelijks meer te verkrijgen. Maar als gevolg daarvan zijn ook de opvolgers redelijk populair en de verkrijgbaarheid van onderdelen redelijk tot goed.

Omdat het particuliere autobezit in Afrikaanse landen te verwaarlozen is zullen negen van de tien auto's ingezet worden als taxi. Om die reden heeft een vierdeurs met kofferbak de voorkeur boven hatchbacks en driedeurs. Hoewel een vijfdeurs hatchback als stadstaxi  nog wel door de beugel kan.

Terreinauto's waren altijd een stuk prijziger dan personenauto's. Toyota is superieur in Afrika, gevolgd door Mitsubishi en in iets mindere mate Nissan. Suzuki en Daihatsu zijn eigenlijk alleen voorbehouden aan Gambia. Samurai benzinejeepjes rijden daar volop. Met uitzondering van de uitvoering met lang chassis eigenlijk te klein voor de reis. Voor de Daihatsu Rocky geldt eigenlijk hetzelfde als voor Japanse personenauto's: onderweg slecht aan onderdelen te komen.

Hieronder een intussen al lang achterhaald overzicht alweer jaren geleden opgesteld door Afrika kenners van Transsahara.

Maar om  een idee te hebben welke merken en typen auto's in Gambia gewild zijn en te helpen bij de keuze van een Challenge auto.

 

Alfa Romeo Exoot in West-Afrika - niet doen
Audi Exoot in West-Afrika - niet doen
BMW Een enkel exemplaar. Meestal individuele import. - niet doen
Citroen Met voorsprong het minst populaire Franse merk in Afrika. De 2CV en afgeleiden daarvan zoals de Diana komen af en toe voor. Verder een aantal BX'en. Meestal door Europeanen in barrelrally's aangebracht. Sterft snel uit i.v.m. het niet beschikbaarheid van onderdelen. De ZX zou in principe mogelijk zijn, omdat deze auto veel overeenkomt met de Peugeot 306. Datzelfde geldt ook voor de Berlingo wegens gelijkenissen met de Partner
Daewoo Goedkoop en Aziatisch, maar nog niet tot West-Afrika doorgedrongen
Daihatsu Personenauto's niet doen! Rocky (diesel) uitsluitend voor de Gambiaanse markt gangbaar. Ook de Feroza komt voor, maar heeft net als Suzuki-jeepjes het nadeel dat deze enkel in benzine-uitvoering verkrijgbaar is.
Fiat Een enkel exemplaar. Er rijdt in Gambia één Marea en de eigenaar daarvan is een Italiaan. Meestal individuele import - slechte onderdelenvoorziening. Niet doen
Ford Ford Maverick in de diesel uitvoering. Voorkeur voor 4 deurs. De Escort wordt - zij het het mate - aangetroffen in Gambia. Ook de Transit komt beperkt voor. 
Honda Exoot in West-Afrika - slechte onderdelenvoorziening, niet doen
Hyundai H100 en H200 busjes, Excel, Lantra komen - zij het met mate - voor

Kia

Besta (busje), niet algemeen
Lada Slechts via barrelrally's ingevoerde exemplaren van de Niva - Geen onderdelen verkrijgbaar daarom niet doen
Lancia Exoot in West-Afrika - niet doen
Landrover In heel Afrika tweede keus terreinauto. Populairder in Gambia en andere voormalige Engelse kolonies dan in francofoon Afrika. Versies: 109, 110, Defender en Discovery, meer dan bij andere modellen bij voorkeur voor diesel
Mazda Komt matig voor. Busje E2200 nog het populairst. Een enkel (ouder) exemplaar 323 en 626. Bij voorkeur sedantypes (met kofferbak), vierdeurs diesel.
Mercedes Met name in Gambia rijden nog veel oude 200-series. Zijn in Nederland onderhand meer waard dan daar. Daarom is de 190D wellicht een betere keuze. Maar eigenlijk scoren alle Mercedes personenauto's goed in Afrika. Wat betreft de busjes is ook alles goed: 207, 307, 308, 309, 408, 409, 608, 610 De 100MB wat minder vanwege de matige voorwielophanging.
Mitsibishi Lancer geniet enige mate populariteit als personenauto. Bij terreinauto's uiteraard Pajero en vooral de L200 pick-up. Busje L300 is ook prima.
Nissan De Nissan Terrano bij voorkeur diesel en indien mogelijk 4 deurs. In Nederland bijna uitgestorven modellen als Laurel en Stanza rijden nog altijd in grote aantallen rond in Afrika. Ook de vierdeurs Sunny is populair. Primera's, uiteraard het eerste model, gaan ook goed. Wat betreft terreinauto's is De Patrol een B-keuze. De auto is erg roestgevoelig. Beter de 3.3 zonder turbo dan de 2.8 met turbo.
Opel

Opel Monterey of Isuzu Trooper, bij voorkeur in de diesel uitvoering. Een Frontera is ook geschikt. Een enkele Astra en/of Kadet rijdt er rond in Afrika. Alleen in Ghana erg populair. Voor het overige, niet doen.

Peugeot Samen met Toyota hét merk voor Afrika. De populariteit van het merk is vooral bezorgd door de 404. Die zijn er nu nog nauwelijks meer. Ook de 504 heeft een legendarische status. Datzelfde geldt voor de 505, maar al deze types zijn in Nederland nauwelijks meer verkrijgbaar. De populairste Peugeot is momenteel de 405. Hoewel men daar in Afrika aan heeft moeten wennen vanwege het feit dat het de eerste Peugeot middenklasser met voorwielaandrijving was. De break uitvoering is het populairst. Daarnaast geniet de 309, vooral in dieseluitvoering en  met vier deuren, populariteit. Bij de rijken is de 605 - met airco uiteraard - een geliefd transportmiddel. Maar dan vooral bij Gambianen met een Senegalese achtergrond. De rest wil Mercedes.
Renault Renault is het tweede Franse merk in Afrika. Aan die populariteit heeft vooral de R12 bijgedragen. Nog altijd de meest voorkomende taxi in een stad als Nouadhibou in Mauritanië. Die staan hier inmiddels in het museum. Wel verkrijgbaar zijn nog types als de R11 en R 9. De beste types voor Afrika zijn op dit moment de R19 en de R21, waarvan de station Nevada veruit populairder is dan de sedan en hatchback uitvoeringen. Zoals steeds, diesel en vierdeurs is een must.
Rover Exoot in West-Afrika - niet doen
Saab Exoot in West-Afrika - niet doen
Seat Exoot in West-Afrika - niet doen
Skoda Exoot in West-Afrika - niet doen
Subaru Hoewel de meeste modellen voorzien zijn van voorwielaandrijving totaal niet courant in Afrika - met uitzondering van een aantal exemplaren van de Legacy die door barrelrally's zijn aangebracht. Belangrijker dan vierwielaandrijving is in Afrika een stevige constructie van de wielophanging en grote bodemspeling. Dat laatste ontbreekt bij Subaru's (met uitzondering van de Forrester). Subaru's all-wheel-drive is vooral bedoeld voor een betere wegligging bij regenachtig en glad weer. 
Suzuki Uitsluitend in Gambia zijn de kleine jeepjes als S10 en S13 populair. Vooral als toeristentaxi. Bij voorkeur als cabrio. Nadeel voor de overlandreis is dat het een kleine auto is, waarin weinig bagage meegenomen kan worden. Daarnaast is de auto uitsluitend in benzine-uitvoering verkrijgbaar en staat de motor, zeker in verhouding tot de cilinderinhoud, niet bekend om zijn zuinigheid. Dat maakt de reis honderden euro's duurder. Aan de andere kant is het natuurlijk ook wel een beetje 'fun' om in een cabrio door de woestijn te rijden. Wellicht dat de Vitara een betere keus is hoewel die duurder in aanschaf is en dezelfde beperkingen heeft als de Samurai's 
Toyota Waar Peugeot de onbetwiste leider is bij personenauto's, daar is Toyota heerser in Afrika over de markt van terreinauto's. Landcruisers in alle modellen en uitvoeringen zijn veelgevraagd. Die status heeft als nadeel dat Toyota in Nederland relatief duurder is dan Nissan en Mitsubishi, omdat exporteurs er betere prijzen voor betalen. De uitvoeringen met een lange wielbasis genieten voorkeur. De korte LC met 2.4 liter dieselmotor heeft een slechte reputatie in Afrika. Kan wel, maar liever niet. Ook op het gebied van de personenauto's is Toyota geliefd. In Senegal hebben de Carina II en de jaren tachtig versie van de Corolla een legendarische reputatie. Wat betreft de busjes is de Hi-Ace de topper en bij de Pick-ups is dat echt geval bij de Hi-Lux. Wel met een dubbele cabine en die zijn hier in Nederland nog nauwelijks te vinden.
Volkswagen De Golf II komt, zij het met mate, voor in Afrika. De Jetta ('Golf met kont') is populairder. Passat, Polo zeer incidenteel en om die redenen niet aan te bevelen. Tot in de 70-er jaren was de VW-bus populair in heel Afrika. Het merk heeft deze positie verloren aan achtereenvolgens Mercedes-busjes en de Japanse busjes. Transporter en LT28 ook marginaal.
Volvo Een enkel exemplaar van de 7 serie. Meestal is de eigenaar Europeaan. 

Wat wordt verstaan onder het woestijnklaar maken?

Je mag de auto extra prepareren voor de Sahara. Maar maak geen gaten in motorkap e.d. voor extra luchtslangen. Houd de auto zoveel mogelijk in zijn originele staat. Dan zal hij ook het meest opbrengen op de veiling en voor uw project.

Wordt er gereden op snelheid?

Er wordt niet op snelheid gereden, het is tenslotte geen rally. De uitdaging is het einddoel in Gambia te halen en een goed bruikbaar voertuig in Gambia af te leveren.

Met hoeveel personen mag ik in een voertuig deelnemen?

Het aantal personen in een voertuig is niet aan een maximum gebonden. Als is het niet aan te bevelen om tijdens deze lange reis met 4 personen in een relatief kleine auto te reizen.

Moet ik zelf voor reispapieren zorgen?

Je moet zelf zorgen voor een paspoort wat nog zes maanden geldig is bij aankomst in de landen die je doorkruist. Verder moet je ook een visum aanvragen voor Mauritanië. Dit is voortaan enkel aan de grens te regelen.

 

Waarvoor dient het registratieformulier?

Het registratieformulier bevat uw voornaamste persoonlijke gegevens en die van uw voertuig. Het dient om snel door de vele checkpoints onderweg te komen. In Afrika kent men namelijk het systeem van checkpoints, z.g. wegcontroles waarbij steeds weer uw persoonlijke gegevens gevraagd worden. Druk het registratieformulier ongeveer 20 maal af en neem het mee op reis. Het door u in te vullen blanco formulier ontvangt u enkele weken voor de start, of je kunt het downloaden vanaf deze site.

Moet het kenteken van het voertuig op mijn naam staan?

Het is heel belangrijk dat de papieren op uw naam staan bij de verschillende grenspassages. Indien de papieren niet op uw naam staan dient men een z.g. autorisatieverklaring te kunnen overleggen. Dat is een verklaring van degene op wiens naam het voertuig staat dat u gerechtigd bent dit voertuig te besturen. Deze verklaring moet opgesteld zijn in het Frans.

Wat kost deze reis aan brandstof en overnachtingen? 

De kostprijs aan brandstof kun je zelf ongeveer uitrekenen als je er van uitgaat dat de rit ongeveer 7000 km is en de brandstof vanaf Marokko steeds goedkoper wordt. In Gambia kost een liter benzine/diesel ongeveer 1 euro. 
Reken aan brandstof en tol, visum op ongeveer 1000 euro per auto. Dat is ruim genomen.
Voor overnachtingen kun je kiezen tussen slapen onder de blote hemel of in een hotel, dat hangt dus van jouw persoonlijke wensen en creativiteit af.

Welke doelen komen in aanmerking voor mijn voertuigopbrengst?

Maak je keuze uit de projectlijst zoals door de organisatie opgesteld. Dan ben je zeker van een erkende charitatieve instelling. (zie Projecten op deze website)
 

Mag ik mijn voertuig ook aan een instelling of project schenken?

Je mag in voorkomende gevallen en in overleg,  jouw voertuig ook direct aan een instelling schenken. Dat moet echter bij de inschrijving bekend gemaakt worden aan de organisatie zodat deze dan uit de veiling gehouden kan worden. Dat kan dus voorkomen in geval van een ambulance, schoolbus of andere speciale voertuigen die voor een project ingezet kunnen worden.

Is er iets geregeld in verband met stickers op de voertuigen? 

Je mag de hele voertuigen beplakken met reclame uitingen van de sponsors. Wel moeten de beide voorportieren van de auto,s vrijgehouden worden voor de deelnamestickers en eventuele stickers van de hoofdsponsors van de organisatie.

Hoor ik achteraf nog iets over de opbrengsten van de voertuigen? 

De organisatie zal een lijst publiceren van de veilingopbrengsten van de verschillende voertuigen. De veiling vindt plaats op de eerste zondag  na aankomst in Gambia. Deze veiling kan door elke deelnemer bijgewoond worden. Je hebt zefs de mogelijkheid om je eigen voertuig bij het koperspubliek te promoten. De veiling vindt plaats op de afgesloten parkeerplaats voor het voetbalstadion van Bakau.

Hoe zit het met het kiezen van de route?

In principe mag je elke route volgen. In de Sahara is het raadzaam groepjes samen te stellen met een goede mix van 4x4 voertuigen en normale auto's. Bij de grens met Mauritanië staan gidsen gereed die je door de Sahara zullen loodsen.

Let op! Senegal kent heel strenge regels voor de autobestuurder en de uitrusting van de auto. 
Er is strenge controle op het dragen van gordels, de aanwezigheid van een brandblusser, gevarendriehoek etc.

Bestaat er ook een alternatieve route door de Sahara?

Sedert 2006  is er een geasfalteerde route van 440 km. van Nouadhibou naar Nouakchott gereed die je de mogelijkheid bied het zandhappen te omzeilen. Je mist dan wel het mooiste gedeelte van dit avontuur!

Hoe zit het met verzekeringen van de voertuigen?

De normale autoverzekering is van kracht. Het is een normale reis en geen rally. Vanaf de grens met Mauritanië moet er een nieuwe verzekering afgesloten worden. Dat geldt ook voor Senegal en Gambia. Dat kan aan de grensposten geregeld worden. In Gambia dien je voor de feestelijke aankomst in konvooi met politie escorte te rijden en de escorte te volgen tot de finishplaats in Bijilo.

Moet er iets geregeld worden op medisch gebied?

In verband met de Corona pandemie is het mogelijk dat er vaccinatie verreist is. Laat dit bij vaccinatie vermelden in het medisch paspoort dat verstrekt wordt door GGD (Nederland) en Tropisch instituut Antwerpen (België ) Zodoende kunt u aantonen gevaccineerd te zijn tegen Corona. Zorg dat u de nodige mondkapjes en ontsmettingsvloeistof meeneemt.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) houdt zich bezig met preventie van ziekte bij reizigers, ook wel reizigersadvisering genoemd. Hier vind je veel informatie betreffende te nemen voorzorgen bij reizen.

Is de QR-code in de CoronaCheck-app ook geldig in landen buiten Europa?
De QR-code in de CoronaCheck-app is momenteel alleen binnen de EU leesbaar met een DCC-scan applicatie. Als je naar een land buiten de EU reist, zijn de app en de QR-code dus niet te gebruiken. Simpelweg omdat ze daar bij de douane nog niet beschikken over de app en de QR-code niet kunnen uitlezen. ,,Voor reizen naar landen buiten de EU wordt soms een papieren certificaat gevraagd”, 

klik hier voor Informatie over het Coronavirus 

Reisadvies voor te doorkruisen landen:

van Nederland 

Van België

Voor de Afrikaanse landen kunnen ook nog andere inentingen nodig zijn. En ook dient u voorzorgen te nemen tegen malaria. Best neemt u hiervoor tijdig contact op met het  Instituut voor de Tropen in Antwerpen of de GGD in Nederland. De risicogrens voor malaria ligt ongeveer bij de grens met Mauritanië. 

Krijgen we nog informatie voor vertrek?

Bij vertrek ontvangen de deelnemers nog een laatste briefing (boekwerk) met daarin de nodige relevante informatie voor onderweg. 

Links naar gerelateerde sites

Gambia Hulporganisaties: http://gambia-hulporganisaties.startpagina.nl

Beleef Gambia.NL: http://www.beleefgambia.nl/prikbord/viewforum.php?f=4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
^