Deelnemen

Jammeh- Kunda, Ambulance en/of Taxibus

Het op de North Bank gelegen dorpje Jammeh-Kunda situeert zich in het Central Badibu district op 10km van het stadje Kerrawan. 

In 2010 werd in dit afgelegen dorp een project opgestart voor de bouw van een Nursery School. In drie jaar tijd werd dit project gerealiseerd met grote steun van de teams van de Antwerpen Banjul Challenge, maar vooral van het Belgische Challenge team uit Stevoort. Vrijwilligers van dit team richtten de "vzw Stevoort & Jammeh-Kunda" op en zij vliegen jaarlijks terug naar Gambia om daar zelf de handen uit de mouwen te steken. Ook sturen zij regelmatig goed gevulde containers met materialen naar dit project. Er staat nu een prachtig schoolgebouw met 3 klaslokalen en een kantoor, met zonnepanelen voor de energievoorziening.

Ondertussen zijn we meer dan 10 jaar verder en is er al héél wat gerealiseerd in dit dorpje o.a een "creative class" . Hierin worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals lessen EHBO, computerlessen, een naaiatelier en een tijdelijke shop voor verkoop 2dehands kleding. Ook dit gebouw werd voorzien van zonnepanelen. Op het schoolterrein is er ook een waterput geboord voorzien van een buffervat met meerdere wateraftappunten.

Tevens werd er ook een keuken gebouwd, met de steun van enkele teams nadat ze een volgende Challenge hadden gereden voor dit dorp. Er wordt nu alle schooldagen een gratis lunch aangeboden aan een 80-tal kinderen.

Dit allemaal dankzij de Antwerpen-Banjul Challenge, maar we willen ook in de toekomst dit dorp verder blijven steunen. Nadat er in 2018 weer enkele teams hebben gekozen voor dit project, is er meteen gestart met de bouw van 3 toiletten en een heuse ontmoetingsruimte voor de plaatselijke bevolking, waar men  s’avonds TV kan kijken en waar er soft-drinks verkocht worden. Ook deze werken werden intussen gerealiseerd.

Er wordt nu hard verder gewerkt aan een micro economie/verzelfstandiging voor dit dorpje. De inwoners zijn er gestart met meerdere kleine projectjes. De tweedehandskleding die vanuit Stevoort wordt opgestuurd  wordt vooral gratis geschonken aan de bewoners, maar een gedeelte wordt ook verkocht.Na de aanschaf van een diepvriezer werd er ook gestart met verkoop van ijsblokken en voedingswaren.  3 dorpsbewoners zorgen voor de verkoop en de winst gaat naar de uitbouw van hun micro economie.  

Taxibus

Omdat er momenteel in het dorpje geen vervoersmiddelen zijn - enkel fietsen - en de inwoners zich dus moeilijk kunnen verplaatsen dromen ze er ook van dat er een taxibus zou gedoneerd worden. Met deze bus zouden zij naar de nabijgelegen stad kunnen om hun producten te verkopen en zo inkomsten te vergaren en op die manier werken aan een verdere  verzelfstandiging. Ook zou het gemakkelijk zijn om levensmiddelen aan te kopen en materialen voor het onderhoud van hun gebouwen af te halen. Ook de "taxi"-functie  naar de hoofdstad zorgt voor inkomsten, waarmee ze hun watervoorziening kunnen aanpassen en onderhouden.

Kort samengevat :  een taxibus zou een grote bijdrage aan de verzelfstandiging kunnen zijn.

Ambulance

Na de challenge van 2010 is er aan het dorpje Jammeh-Kunda een 4X4 geschonken, die daar gebruikt werd voor ziekenvervoer.  Helaas is deze ambulance dringend aan vervanging toe, vandaar onze vraag of er terug een team voor dit project wil rijden en een auto kan bezorgen.

Dankzij de Antwerp - Banjul Challenge

De opstart van hogergenoemde initiatieven is vooral te danken aan de Antwerp-Banjul Challenge.  Onze groep Stevoortenaren is er blijven hangen na de challenge en jaarlijks gaan we terug om de reeds bestaande werking te evalueren en om nieuwe projecten in de steigers te zetten. Het Belgische Challenge team "Stevoort & Jammeh-Kunda vzw" blijft donaties vergaren om de lonen van de leraren, kookvrouwen, bewakers, ... te betalen, alsook voor het onderhoud van de gebouwen en de verdere uitbouw van voorzieningen in dit dorp.

In de nabije toekomst willen we ook werken aan de "klimaatambities". Zo zijn er plannen om een klimaatboomgaard aan te planten met hoogstammige fruitbomen, ook stimuleren we kleinschalige veeteelt en promoten wij compostering voor de groentetuinen.

Daarnaast willen we met de schillen van de plaatselijke pindanoten pellets maken, waarmee de inwoners dan hun kookvuren zouden kunnen stoken. Dit betekent niet alleen een besparing op de gasflessen, maar is meteen ook een bijdrage aan de strijd tegen de klimaatopwarming.

Project Title:

Stevoort Nursery School

Location

Region: North Bank

District/ward: Central Baddibu

Village: Jammeh Kunda

Applicant Organization

Name of organization: Stevoort & Jammeh-Kunda

Type of organization: Non-profit

Address: Stevoortse Kiezel 232 – 3512 Stevoort - Belgium

Phone: +32476226949

Email: peter.liefsoens@gmail.com

Registration status

 

Contact person/project leader

Name: Liefsoens Peter

Position: President

Phone: +32476226949

Email: peter.liefsoens@gmail.com

Financiele contactpersonen

Ebrima Kassama teacher Jammeh-Kunda (zoon alkalo) +220 3328879

Lamin Kolley 

+220 503 6165

Project mamagement team

Name: Hendrickx Stefan

Position: Member

Phone: +32476386007

Email: stefan.hendrickx58@gmail.com

Name: Ghysels Wim

Position: Member

Phone: +32498100086

Email wim.ghysels@telenet.be

 

 

 

 

Project Partners/ stakeholders (if any)

Name of organization: SOS Children’s Villages Bakoteh

Type of organization: NGO

Address: Hermann Gmeiner Drive, Bakoteh, The Gambia

Telephone: +220 446 67 15

Required Budget (GMD)

Funds required from the HHF/DCD

Unfortunately, we have not received any of the promised funds.

We would appreciate it if we would receive support from the government, as appreciation for our many years of commitment and lasting engagement.

Counterpart contribution(GMD)

 

Bank details

Trust bank 00311065391701

Sector

Education and community development

Duration of project(in months)

How long will the project last, including starting date?

Started in 2010. There is no end date provided.

 

Number of people expected to benefit from this project

Male:      Female:    Total: about 400 people and about 70 children (-12y.)

Project Description (200 words)Brief summary of project backgrond, problem statement and justification

 

After participating in the 'Antwerp-Banjul Challange' by 6 residents of Stevoort in 2010, soon was decided to build a school in Jammeh Kunda. The Nursery school was completed in 2012 and equipped with solar panels in 2014. At present 70 children attend education with 3 by us paid teachers.

The village community's development became a second focus. In conjunction with the residents of Jammeh-Kunda, it was decided to set up a new building that could be used multifunctionally. The 'Creative Studio' was built in 2014 and equipped with solar panels in 2016. The Creative Studio is used as a classroom for first aid courses, soapmaking, info, medical team consultation, visitor lodging, ... but mainly as a sewing studio with courses for the ladies from de village.

In the near future, we want to work on climate adaptation, realizing a kitchen to provide meals for schoolchildren, collaborating with SOS children's villages (The Gambia) for the development of the village community and helping optimize the vegetable gardens through better seeds and irrigation (through mobile solar irrigation pumps).

 

The financing of our project, its further expansion, the 3 teachers, ... is mainly done via:

• All children in the village have Belgian sponsors (5 Euro per month/ child).

• We sell (in Belgium) bags made in our sewing workshop.

• Grants from our Belgian city council (Hasselt).

• Organizing or participating in various fundraising actions.

• Gifts and ...

Major goal

Education and community development

 

Specific objectives

Climate adaptation and optimalisation of the local  gardens

 

A kitchen and meals for the schoolchildren

 

The development of the village community

 

Expected outputs

- The climate adaptation: Here is a big challenge. Special studies, specifically for West Africa, teach us that agricultural techniques will have to change, the need to drill deeper for drinking and irrigation water (among other things due to the increase of saltwater levels), ...

Ensure that the locals are prepared for climate change and suffer as less  as possible from adverse effects.

- Collaboration with SOS Children's Villages Gambia: In order to grow the empowerment of the village community, with the greatest respect for their culture and uniqueness, we are now working together with this local NGO, for example through, microcredits, diversity of crops, local economy, coaching, ...

Increased self-preservation, health, economy and self-maintenance in a structured and sustainable manner.

- Construction of a kitchen: The goal is to provide the students with a meal once a day. Next to the kitchen there will also be the need of a water well.

The schoolchildren provide food safety and thereby increase their health and resistance (a healthy mind in a healthy body).

- Vegetable gardens: Large communal vegetable gardens.

Here we want to work with:

• Larger diversity of vegetables and crops

• Composting and fertilization

• Better and bigger harvest (vegetable gardens and rice fields)

• Improved seed quality

• Improving the possibilities for irrigation

• Shielding the gardens against loose cattle (not their property) that are looking for "tender green" in the dry season.

 

Due to the various measures, there will be more returns, less external purchases, there will be the opportunity to sell their products on the market ... In this way, time and resources will be available for further development.

 

 

Project Sustainability

 

 

 

 

 

 

 

 

  • High level of participation from the village community itself.
  • Implementing the insight on the importance of school education and development of the children.
  • Working with a local NGO (better knowledge of the own culture, achievable goals, working through coaching, ...).
  • Long-term planning and follow-up. Regular work visits on site (minimum 2x per year).
  • Training for and recruitment (teachers, cooks, tailors, ...) from the local population.

 

 

 

Implementation schedules

Activities:              Timeline:                       Responsibilities

All mentioned      2017 -2022                   - The local community,

                                                                       - NGO SOS Children’s Villages

                                                                       - Stevoort & Jammeh-Kunda

 

 
Editie Startnummer Veilingopbrengst Cash donatie    
6 oktober 2018 2112 € 2589,00 € 0,00
6 oktober 2018 2110 € 2642,00 € 0,00
6 oktober 2018 2111 € 2232,00 € 0,00
6 oktober 2018 2114 € 2875,00 € 0,00
6 oktober 2018 2117 € 2875,00 € 0,00
6 oktober 2018 2133 € 2236,00 € 3525,00 Overgemaakt via Koning Boudewijn Stichting. Auto is in 2019 opnieuw geveild en voor minder dan 2500 verkocht
6 oktober 2018 2143 € 1160,00 € 0,00
6 oktober 2018 2144 € 0,00 € 0,00
3 oktober 2020 € 0,00 € 0,00
3 oktober 2020 € 0,00 € 0,00
Totaal   € 16609,00 € 3525,00  

€ 20134,00

Terug
^