Deelnemen

Madina Talokoto. Plaats voor kinderen met beperkingen

Plaats voor kinderen met beperkingen in Talokoto en Jiboro.

In Gambia is in beperkte mate goede zorg voor kinderen met een beperking of handicap mogelijk. Dikwijls ontbreekt het benodigde geld en de juiste kennis voor goede zorg aan deze kinderen. Voor buitenstaanders zijn de kinderen vaak niet of minder zichtbaar, ze worden door ouders of verzorgers uit beeld gehouden, b.v. uit schaamte. Door de genoemde factoren is het voor kinderen met één of meer handicaps erg lastig om een volwaardig bestaan op te bouwen. Ze komen moeilijk in de positie om op te groeien tot zelfredzame mensen.

De Stichting Talokoto Nederland brengt voor een aantal kinderen verandering in deze situatie. Zij bouwden bij het dorp Madina Talokoto (13 km van Brikama, vlak bij de grens met Senegal) een tehuis (compound) voor de opvang en verzorging van gehandicapte kinderen.

Het tehuis, dat in 2016 is geopend, bestaat uit een kinderhuis met vier woonunits voor kinderen met beperkingen, sanitaire ruimten, kantoor en opslagruimte. Verder zijn er gastenverblijven, een centrale ontmoetingsruimte en opslag voor gereedschap en materiaal. Ook de tuin (binnen de muren) is ingericht met allerlei soorten vruchtbomen en groenten. Ook is er een geboorde waterput met zonnepanelen en waterpomp. Dus is er schoon drinkwater.

De kinderen krijgen op de compound onderdak en verzorging. Waar mogelijk en nodig krijgen de kinderen medicijnen of hulpmiddelen als rolstoel etc. De kleinste kinderen gaan naar de nurseryschool in Talokoto, de wat oudere kinderen kunnen onderwijs volgen op een priority school. Dove kinderen of kinderen met een geestelijke beperking gaan naar de School for Disabled Children ( van Care Foundation The Gambia) in het buurdorp Jiboro. Ook helpen en leren de kinderen in tehuis en tuin, met als belangrijkste doel hen zelfredzaam te maken. Hierbij hoort ook kennis van hygiëne en voeding.

Door deze aanpak kunnen kansarme kinderen opgroeien tot zelfredzame mensen, die geloven in zichzelf en waardevol zijn voor hun naaste omgeving.

Helaas is het tehuis is tijdens de presidentswisseling door de alkalo gesloten en zijn de kinderen zijn door de alkalo naar huis gestuurd. Er worden momenteel gesprekken gevoerd om het tehuis te heropenen en opnieuw kinderen te plaatsen.

Na de sluiting van het tehuis, hebben we de kinderen direct thuis opgezocht en zijn overgegaan op ambulante hulp, dus hulp aan huis. Hierbij zorgen we voor ondersteuning aan de ouders (waar dit nodig is) bij onderdak, voeding en kleding. Hiernaast regelen we de noodzakelijke medische zorg en een school voor de kinderen. Zo gaan er kinderen naar de eerder genoemde school in Jiboro of andere scholen met onderwijs voor kinderen met beperkingen. Deze vorm van ondersteuning of hulpverlening spreekt ons zo aan, dat we hiermee doorgaan, los van het kinderhuis. We hebben hiervoor in Gambia de stichting Laliya Care The Gambia ingeschreven. Hiermee is het mogelijk om kinderen in Gambia hulp te verlenen, los van lokale plaatselijke invloeden.

Met de oktober 2014 Challenge is er al een auto in ontvangst genomen van team Art of Rescue (1612). Dit team bracht een prachtige Landrover Discovery naar het project, samen met een volledige en garage uitrusting voor deze auto. De Landrover is eerst ingezet voor hand- en spandiensten, later voor het vervoer van de kinderen.

Spreekt dit project u aan, dan vragen wij u mee te doen met de rally Antwerpen-Banjul en de opbrengst van uw voertuig en inspanningen te doneren aan Laliya Care The Gambia. De opbrengst gaan we besteden aan de verzorging van kinderen met een handicap en hoe om te gaan met deze kinderen. Ook “hulpgoederen” zijn altijd welkom. We informeren u graag over de behoefte.

Wordt ons project uw doel, dan vinden wij dat fantastisch, maar eeuwig dankbaar zijn de kinderen die dankzij uw inzet een menswaardig bestaan kunnen krijgen.

Stichting Laliya Care The Gambia, Jiboro, Kombo East District

Contactpersoon The Gambia: Jiboro Ward Councillor Mr. Ousman Hakilima Bah, (+220)3974002, email:hakilimafile1981@gmail.com

Bankaccount Laliya Care The Gambia:

Stichting Talokoto Nederland te Middelburg, email: talokoto@zeelandnet.nl, contactpersoon Jan Duine, 0031-617996808.

 

Editie Startnummer Veilingopbrengst Cash donatie    
1 oktober 2016 € 0,00 € 0,00
Totaal   € 0,00 € 0,00  

€ 0,00

Terug
^